Biosensorit yhdistettynä mobiilisovelluksiin on askel haluamaasi suuntaan.
Harmi vain, että sillä teknologialla fiksut ihmiset tajuaa esimerkiksi sen mikä ruokavalio on se terveydelle oikeasti sopivin. Esimerkkinä täysjyvä, se nostaa verensokerin (glukoosin) tappiin siinä missä puhdistettu vilja. Tai ettei voi olekaan pahasta, vaan hyvästä.
Etuja tästä tietysti löytyy, sillä ei tarvita THL:n kaltaisia kalliita laitoksia, sillä aivopesu voidaan tuottaa mobiilisovellusten kautta ja faktat perustuu todellisiin mittauksiin.
Lääkärin työt varmasti vähenisi, kun ihmiset osaisivat katsoa sitä Käypä Hoitoa itsenäisesti, ilman lääkärin arvailuja.
Toivottavasti tämä olisi asken siihen suuntaan, että lääkärit voisivat oikeasti käyttää omia aivojaan ja osaamistaan. Potilaan biosirut lähettäisivät datat suoraan epikriisiin ja lääkäri vain vahvistaisi diagnoosin sekä välittäisi pilleriautomaatille (tulevat pajatsot) luvan antaa niitä ja näitä pillereitä.
Vielä kivempi olisi, jos vessat analysoisivat suoraan ulosteet ja kertoisi, mitä pillereitä tänään pitää ottaa. Tai miten syödä. Vähän niin kuin elokuvassa The Island.
Nythän pillereiden jäänteet menevät suoraan juomaveteemme. Oli sitten kyse e-pillereistä tai masennuslääkkeistä.
Vaikka robotiikka, videoneutottelu jne. ovat jo tässä päivässä olevaa teknologiaa, eivät ne korvaa edelleenkään ihmistä. Ihminen kun on nisäkäs, joka kaipaa niitä näkymättömiä ja mittaamattomia feromoneja, tunteita ja ihokosketusta ollakseen terve.
Toisaalta, uusi Z-sukupolvi alkaa olla selfieitä napsivia, tunteettomia narsisteja, jotka ovat etääntyneet luonnosta niin pitkälle, että tuskinpa he kauheasti ihmiskontakteja edes tarvitsee.
Eräs hyvä puoli mobiilikonsultaatiosta olisi se, että silloin lääkärien toimintaa voisi reitata. Siis arvioida. Voisi valita sellaisen lääkärin, joka oikeasti on saanut potilaita parannettua.
Ehkä tällaisen voisi kehitellä muuten vaan tässä SOTE-muutoksessakin? Palkka tuloksen, eli kerralla oikein parannettujen potilaiden mukaan.